HOAX: Μας ψεκάζουν οι Αμερικάνοι (Orly?)

Αεροψεκασμοί: Αγαπημένο θέμα των απανταχού συνομωσιολόγων, και με βάση πρόσφατη έρευνα, ένα απογοητευτικά μεγάλο μέρος του πλυθησμού της χώρας μας, το πιστεύει. Πιο πρόσφατη "είδηση" σχετικά με το φλέγον ζήτημα, αυτή στο σημερινό πρωτοσέλιδο της "Ελεύθερης Ώρας".


Πέρα από τα υπόλοιπα αδιανόητα που εμφανίζονται στο πρωτοσέλιδο (η "Ε.Ω." έχει τα τελευταία χρόνια δημιουργήσει ένα αξιοθαύμαστο ιστορικό εξωφρενικά μπουρδολογικών πρωτοσέλιδων, θυμίζω πως ήταν και η εφημερίδα που κατάπιε αμάσητη την περίφημη τρολιά του Γέροντα Παστίτσιου), παρουσιάζεται ως "αποκάλυψη" το "...μακρουλό εξάρτημα" στην ουρά κάποιου αμερικανικού αεροσκάφους.
πηγή
Google-άροντας τον τίτλο του θέματος, βλέπουμε ότι έχει "παίξει" σε blogs, συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχει στο "Ανεξάρτητος και Διπλωματικός Παρατηρητής" και έχει αναπαραχθεί (το ίδιο κείμενο) στο αγαπημένο σαβουρομπλόγκ "Ξυπνήστε Ρε!" . Αντιγράφουμε από τον "Παρατηρητή":
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει: "Μας εμπαίζετε αγρίως, ήτοι μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί εδώ και χρόνια! Τι θα μας πείτε τώρα μετά από αυτή την πεντακάθαρη φωτογραφία, από αμερικανική ιστοσελίδα αρχιψευταράδες, δημοσιογραφίσκοι της...πλάκας; Που επιμένετε πως δεν υπάρχουν τάχα, ψεκασμοί από αεροπλάνα! Ορίστε! Φέρει τα σήματα των ΗΠΑ; Ναι ή ού; Έχει και αριθμό νηολογίου; Ναι ή ου; Και αυτό το εντελώς περίεργο και μακρουλό εξάρτημα, λέτε να σκορπάει πίσω του αποσμητικό ή...λεμονάδα;"
Ρε τι τραβάμε...
Προφανώς και φέρει τα σήματα των Η.Π.Α., έχει και αριθμό νηολογίου, και σίγουρα αυτό το εξάρτημα μπορεί να βρεθεί με μια απλή αναζήτηση στο google.
πηγή
Η φωτογραφία δεν προέρχεται από καμία "άκρως απόρρητη" έκθεση, αλλά από το αμερικάνικο αεροπορικό site airliners.net, όπου έχει και πλήρη περιγραφή.
Πρόκειται για μια φωτογραφία τραβηγμένη το Νοέμβριο του 1983 (oh yes, τριάντα χρόνια πριν) στην Αεροπορική Βάση Edwards της California, και η οποία ανέβηκε στον συγκεκριμένο ιστότοπο την 1η Μαρτίου του 2000. Μιλάμε δηλαδή για μια φωτογραφία που υπάρχει στο διαδίκτυο εδώ και δεκατρία χρόνια ("τυχεροί" πάντως μέσα στην άγνοιά τους οι εδώ φωστήρες, ο φωτογράφος που την τράβηξε δε ζει πια για να τους μηνύσει που τη χρησιμοποίησαν χωρίς την άδειά του). 

Στην περιγραφή της αμερικάνικης ιστοσελίδας, υπάρχει και ο τύπος του αεροσκάφους:  
Boeing NKC-135A Stratotanker (717-100A)

Google-άρουμε, και ...ω του θαύματος!
πηγή
Το Boeing KC-135 Stratotanker είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού. Στην στρατιωτική διάλεκτο αυτά ονομάζονται "ιπτάμενα τάνκερ" ή "εναέρια βενζιναδικα", όπως π.χ. μπορούμε να δούμε εδώ. 
Παρακάτω, ένα video με το Boeing KC-135 Stratotanker σε δράση.



Καμία σχέση με αεροψεκασμούς δηλαδή, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μεταφέρουν καύσιμα και ανεφοδιάζουν άλλα αεροσκάφη χωρίς να χρειαστεί τα τελευταία να προσγειωθούν. Ο εύπιστος "δημοσιογράφος" είδε απλά το ακροφύσιο ανεφοδιασμού στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.
Το δε πρόσθετο "Ν" στον τύπο (NKC-135 αντί για KC-135), σύμφωνα με την wikipedia, δηλώνει ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος άνηκε σε μια ειδική πειραματική σειρά μοντέλων που διαφοροποιούνταν από τα υπόλοιπα. Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω αεροσκάφος είχε μεγαλύτερη "μύτη" από τα υπόλοιπα για να περιέχει περισσότερα μηχανήματα (ραντάρ, όργανα μετρήσεων κλπ), όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω φωτογραφία του εν λόγω αεροσκάφους, πάλι από τον ίδιο φωτογράφο, την ίδια εποχή, στο ίδιο σετ φωτογραφιών:
πηγή
Μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχοι πλέον. Δεν μας ψεκάζουν οι Αμερικανοί με αεροπλάνα που έχουν ..."μακρουλά εξαρτήματα" στην ουρά τους!

Και κάτι τελευταίο, μέχρι την επόμενη μούφα που θα βρουν να κοτσάρουν τη λεζάντα "ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ!":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου