SCAM: "Έλληνας επιστήμονας βρήκε τη λύση στη φαλάκρα" ή πώς να βγάλεις φράγκα από τα κλικ των κορόιδων

Από την εμπειρία μου στο ίντερνετ, έχω μάθει να ξεχωρίζω (και να μην ασχολούμαι καν) με τις παραπλανητικές διαφημήσεις που προσπαθούν να σου πλασάρουν κάποιο προϊόν. Ο γενικός κανόνας λέει ότι 8/10 τέτοιες περιπτώσεις είναι απλά ξεδιάντροπες απάτες όπου κλαις τα λεφτά σου ή σου υπερχρεώνουν την πιστωτική (αν είσαι αρκετά άπειρος στο χώρο, ή απλά στόκος), ενώ "τυχεροί" είναι οι 2/10 που απλά θα αγοράσουν ένα κακής ποιότητας προϊόν, επιπέδου τηλεπώλησης. Εδώ όμως μου κινήθηκε η περιέργεια.

πηγή1, πηγή2, πηγή3, πηγή4, πηγή5,
Μάλιστα. Πηγή της ανάρτησης είναι το μπλογκ "Ξυπνήστε Ρε!", το οποίο την έχει ανεβάσει (και εν συνεχεία κατεβάσει, όπως μας πληροφορούν οι ιστοσελίδες ροής ειδήσεων όπως π.χ. το axortagos, ή το mynews) 2-3 φορές, από το οποίο έχουν αντιγράψει οι υπόλοιποι. Ωραία πατέντα. Ας πατήσουμε λοιπόν το λινκ...
 ...Και οδηγούμαστε στην ιστοσελίδα www.hairgrowwin.com, η οποία έχει το βαρύγδουπο banner "Hair Health Journal", και διαβάζουμε για κάποια "γνωστή" Αμερικανίδα (κινεζικής καταγωγής) επιστήμονα ονόματι A. Chan, και φυσικά, ούτε λέξη για κάποιον Έλληνα επιστήμονα. Συνεχίζοντας την αναζήτηση για το "Hair Health Journal" φτάνουμε στο www.hairhealthjournal.com, το οποίο είναι μπλοκαρισμένο λόγω κακόβουλου λογισμικού. Θα δούμε παρακάτω γιατί. Αν παρακάμψετε το anti-virus, θα βρεθείτε στην ίδια σελίδα με παραπάνω.

Ψάχνοντας στο ίντερνετ για τη "γνωστή" Δρ. Α. Chan, δε βρίσκουμε απολύτως καμία πληροφορία, ενώ η έρευνα στο site του Stanford University μας βγάζει μόνο κάποιον κύριο Albert Chan (κλικ εδώ αν ενδιαφέρεστε), ο οποίος φυσικά δεν είναι γυναίκα. Το google-άρισμα όμως μας έφερε στην ιταλική εκδοχή του "Ηair Health Journal" (εννοείται πως είναι απλά ένας πιασάρικος τίτλος και δεν υπάρχει τέτοια ιατρική έκδοση) την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, στην ουγγρική την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, και μια-δυο ακόμα που είναι σήμερα ανενεργές. Όλες ολόιδιες με την ελληνική.

Παρατηρώντας την ελληνική σελίδα του "Ηair Health Journal", βλέπουμε ότι παρότι υπάρχουν κάποια links σε menu και προς διάφορα ιατρικά θέματα, όλα οδηγούν στην ίδια σελίδα: Τη σελίδα παραγγελίας του προϊόντος Fulfix.

Στο δε κάτω μέρος της σελίδας υπάρχουν και κάποια σχόλια από ανθρώπους που δοκίμασαν το προϊόν, και παρότι μοιάζει με το comments gadget του facebook, δεν είναι. Είναι αδύνατο (παρότι υπάρχει μια φόρμα κάτω-κάτω) να αφήσεις σχόλιο, και οι φωτογραφίες και τα ονόματα προφίλ δεν οδηγούν σε αντίστοιχες σελίδες facebook profiles όπως θα έπρεπε. Κάνοντας δε τη σύγκριση με την αντίστοιχη ιταλική και ουγγρική σελίδα:


Οι δε φωτογραφίες που προφίλ των "ικανοποιημένων πελατών" (υπάρχουν πάντως και μια-δυο περιπτώσεις "διστακτικών" έτσι για το ξεκάρφωμα) είναι τυχαίες φωτογραφίες ανθρώπων που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, π.χ. κάντε κλικ ΕΔΩ, ΕΔΩ ή ΕΔΩ για να δείτε μερικές από αυτές σε άλλες χρήσεις, βαρέθηκα να τις ψάξω όλες.

Μούφα ολκής λοιπόν και ο "Έλληνας επιστήμονας" και η "Dr. Chan" και το "Hair Health Journal", αλλά μιας και φτάσαμε ως εδώ, ας δούμε τουλάχιστον τι παίζει με αυτό το fulfix που διαφημίζεται...

Aν πατήσουμε σε κάποιο λινκ από αυτά της σελίδας του "Hair Health Journal", θα μεταφερθούμε στη σελίδα του προϊόντος. Όχι απ'ευθείας όμως, αλλά (αν είστε αρκετά παρατηρητικοί και προσέξετε τη μπάρα url στον browser σας) για κάποια κλάσματα του δευτερολέπτου θα περάσουμε από το affiliate site www.track306.info (δείτε ΕΔΩ τι παρέχει η συγκεκριμένη υπηρεσία). Τι είναι το affiliate marketing; Αντιγράφω από το Ελληνικά Hoaxes που είχε αποκαλύψει μια παρόμοια απάτη λίγο καιρό πριν (κλικ ΕΔΩ για να δείτε την αντίστοιχη περίπτωση απάτης με τον πράσινο καφέ).
Affiliate Marketing είναι ένας τύπος Performance based Marketing και αφορά προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Affiliate είναι ο Συνεργάτης ενός Δικτύου Συνεργατών (Affiliate Network), ο οποίος προωθεί προϊόντα ή υπηρεσίες ενός Διαφημιζόμενου στο διαδίκτυο. Το Affiliate Marketing λειτουργεί ως εξής: Μια εταιρία ή επιχείρηση (Διαφημιζόμενος) ανταμείβει τους Συνεργάτες (Affiliates) για κάθε πελάτη ή επισκέπτη που οδηγούν στην διαδικτυακή τους ιστοσελίδα. Η ανταμοιβή μπορεί να είναι ένα ποσοστό προμήθειας από μια επιτυχημένη online πώληση (CPS), είτε ένα ποσό για μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως μια εγγραφή μέλους ή newsletter (CPL). Ο Affiliate προωθεί Διαφημιζόμενες εταιρίες χρησιμοποιώντας διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες ή μεθόδους marketing μέσα από διαδικτυακές πηγές, όπως ιστοσελίδες, ιστολόγια, ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλα πολλά. Διαβάστε ΕΔΩ
Ο φίλος μας λοιπόν έχει στήσει μια ωραία μπίζνα για να βγάζει άκοπα χρήματα από τα κλικ των ευκολόπιστων που θα τσιμπήσουν. Επειδή μάλιστα τον πήραν είδηση και το αρχικό site hairhealthjournal.com μπλοκαρίστηκε από τα reports για scam, έφτιαξε κάμποσα mirrors (πανομοιότυπες ιστοσελίδες, αλλά σε διαφορετικό url μιας και το κανονικό είναι μπλοκαρισμένο) για να συνεχίσει την κομπίνα του. Δείτε παρακάτω το status του hairhealthjournal στο scamvoid:

O δε ιδιοκτήτης του ksipnistere blog, προφανώς κι αυτός μέσα στο κόλπο, βρήκε την πατέντα με τον βαρύγδουπο τίτλο που πουλάει (μιας και το κοινό του blog ψοφάει για "πατριωτικά" θέματα), βγάζει κι αυτός το κατιτίς του από τα κλικ των ευκολόπιστων, και μάλιστα διαγράφει την ανάρτηση που κάνει περίπου ανά δύο μέρες, (μιας και υπάρχουν αρκετά άλλα blog που θα σπεύσουν σαν πρόβατα να τον αναδημοσιεύσουν έτσι κι αλλιώς) κρύβοντας τα ίχνη της απάτης.

Μέσα σ'όλα αυτά, ας δούμε τέλος πάντων τι είναι κι αυτό το fulfix που διαφημίζεται...
Το site του προϊόντος είναι αυτή τη φορά "κανονικό", δηλαδή έχει κανονικά links προς άλλες σελίδες, έχει υποκατηγορίες κλπ, κάνουμε κλικ στη "γνώμη των πελατών"...
...και τώρα πάμε στην αντίστοιχη κατηγορία στο ουγγρικό και ιταλικό site που είδαμε παραπάνω.
Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...
Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε (μετά από όλα αυτά) για το  Fulfix, μπορείτε να μπείτε στη σελίδα για το προϊόν στο Health Magazino (κλικ ΕΔΩ), όπου υπάρχουν σχόλια από κανονικούς χρήστες του internet αυτή τη φορά. Παραθέτω τα πρώτα:
Καταλάβατε τώρα γιατί όταν βλέπετε κάποιο περίεργο λινκ τύπου "χάστε κιλά σε 4 μέρες", "καταπολεμήστε την τριχόπτωση", "μεγαλώστε το μόριό σας" ΔΕΝ πρέπει να το ανοίγετε καν; Κάποιοι βγάζουν άκοπα χρήματα από αυτό το κλικ σας.

11 σχόλια:

  1. Bravo gia tin oraia douleia pou kaneis se afto to blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπραβο σου ρε φιλε μονο και μονο που ασχολεισαι. Βοηθας αρκετο κοσμο να μην την πατησει. Να σαι καλα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να τους σταματήσουμε δεν υπάρχει τρόπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΤΥΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ
    ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ FULFIX NEXT GENERATION ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΟ
    ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ ΠΡΟΙΟΝ http://www.wmarket.gr/product.php?id_product=279

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ εκανα παραγγελία με αντικαταβολή τι να κανω τωρα ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε μου ζήτησε ομως πιστωτική ή κατι τετοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή