HOAX: (Ούτε τώρα) Μουσουλμάνοι καίνε ζωντανούς Χριστιανούς στη Νιγηρία...

Ρε τι τραβάμε... Η αγαπημένη μούφα των τελευταίων χρόνων επανέρχεται ενισχυμένη με βίντεο και διατύπωση που τσακίζει κόκκαλα.

πηγή1, πηγή2, πηγή3
Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει τύχει να γνωρίζει την απάτη της πρώτης φωτογραφίας (κλικ), είναι πολύ εύκολο να καταλάβει το πόσο ψέμα είναι η είδηση, μιας και το κείμενο είναι γραμμένο σε κάκιστα ελληνικά, μετά βίας βγαίνει κάποιο υποτυπώδες νόημα ("Οι τρομακτικές ισλαμιστές επίθεση 50 Χριστιανοί κάηκαν ζωντανοί.", "Νιγηρία διαιρείται σε δύο πλειοψηφούσα θρησκεία , ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ , δεν είναι δυνατόν να εξισλαμισμό Νιγηρία"). Ο λόγος;
Μα φυσικά επειδή είναι κείμενο που έχει παραχθεί από google translate (πέραν μίας εξαίρεσης, δεν μπήκε κανείς στον κόπο να το σουλουπώσει λιγάκι ώστε να διαβάζεται), κάτι που αποδεικνύει αυτός εδώ ο ανεκδιήγητος blogger, ο οποίος δεν μπήκε καν στον κόπο να το κάνει, παρά προτίμησε να αναδημοσιεύσει το πρωτότυπο κείμενο στα... Σέρβικα (απίθανος!), αποκαλύπτωντας έτσι και την πηγή του.
πηγή
Η οποία πηγή είναι το σερβικό site srbin.info.

To Βίντεο.

Το βίντεο είναι πραγματικό, αλλά φυσικά (για άλλη μια φορά) δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα όσα αναφέρονται. Καταρχήν έχει ημερομηνία 12 Απριλίου 2011 (φρέσκια είδηση!), αν και είναι αρκετά παλιότερο. Συγκεκριμένα, στο liveleak (όπου είναι και η παλαιότερη ανάρτησή του που μπόρεσα να βρω), έχει ημερομηνία 12 Μαρτίου 2009.

Από την περιγραφή μάλιστα, βλέπουμε ότι η τοποθεσία του συμβάντος δεν είναι (ούτε τώρα) η Νιγηρία, αλλά η πόλη Kisii, στην Κένυα. Βάλτε στο παιχνίδι και τα ότι η φωτογραφία είναι από συμβάν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και έχετε την πλήρη εικόνα.
Tι βλέπουμε στο βίντεο λοιπόν; Το λυντσάρισμα ανθρώπων που κατηγορούνται για "μαγεία" από συγχωριανούς τους. Η (αποτρόπαια) είδηση είχε κάνει το γύρο του κόσμου το καλοκαίρι του 2009, όταν την έφερε στην επιφάνεια ο Odhiambo Joseph του BBC (ΕΔΩ το σχετικό άρθρο). Kαμία σχέση με (ξανα)καμένους χριστιανούς και ιστορίες για αγρίους (το Kisii παρεμπιπτόντως κατοικείται κυρίως από Χριστιανούς και Προτεστάντες).

Και εδώ είναι και το παράδοξο της ιστορίας. Οι υποτιθέμενοι "Μουσουλμάνοι" που καίνε Χριστιανούς", είναι στην πραγματικότητα ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΑΛΛΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. Αλλά μπροστά στη δύναμη της προπαγάνδας, αυτά είναι ψιλά γράμματα...

1 σχόλιο:

  1. οι καμενοι ανθρωποι που βλεπουμε στην φωτο καηκαν απο την έκρηξη δεξαμενων καυσιμων στο Κογκο..ολα τα αλλα ειναι κουραφεξαλα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή